Aika ajoin saan kyselyitä siitä, miten erilaisia koristeita askartelen, joten yritän nyt askarrella jonkinlaista ohjetta edellisen kakun lehdille :)

Ensi alkuun, työkaluja, joita itse käytän:

vasemmalla käyttämäni tomuvärit, pensseleitä, cel cakesin kaulinta-alusta ( lämpimästi suosittelen kaikille, yksi ehdottomasti rakkaimmista työvälineistäni :) ), silikoninen lehtimuotti ( tai miksikä tuota nyt suomeksi kutsutaan, veiner englanniksi ), pme:n ruusunlehti muotti ja metallinen hortensianlehti muotti, pme:n työkaluja, wiltonin koristelusienet, wiltonin pikkukaulin, squires kitchenin lakka ja itsetehtyä elintarvikeliimaa, sekä lehtiin tarkoitettua päälystettyä rautalankaa.

 

Itse tykkään käyttää hennoissa koristeissa gum pastea, jälleen en tiedä miksi sitä suomeksi kutsuisi, kukkamassa? Teen massan tämän ohjeen mukaan:  http://www.designmeacake.com/tgprec.html  Annoksesta tulee aika suuri, mutta se myös säilyy kuukausia jääkaapissa ja olen myös huoletta pakastanut sitä, eikä ole mennyt miksikään :)

Kaulitse massa ohueksi, itse kaulitsen ihan niin oheuksi kuin vaan saan, ilman, että taikina repeää. Toiset leikkaavat lehden lehden painamalla muottia alustaa vasten, mutta itse olen huomannut, että reunat saa siistimmäksi leikkaamalla pala irti tällä tavalla.

Ensin painan kaulimen kanssa muotin massasta läpi ja tämän jälkeen vielä siistin kaikki pienetkin rippeet irti sormin, niin lehden reunoista tulee huolitellun näköiset :)

Irroitettu pala silikoni muotin sisälle ja asetellaan pala niin, että suonikuvio asettuu nätisti oikeille paikoille, muotin toinen puoli päälle ja painetaan päältä varoen, etteivät palat pääse liikkumaan käden alla.

Jos massa meinaa jäädä muottiin kiinni, voi siihen sivellä varovasti maissitärkkelystä, tai tomusokeria, itse jostain syystä tykkään enemmän maissitärkkelyksestä :)

Pallotyökalulla varovasti ohennetaan lehden reunoja ohuemman sienen päällä ja ihan vain reunoja, ettei lehti mene röyhelölle.

Vasemmalla ohennettu lehti ja oikealla käsittelemätön, reunoista tulee kauniimman ja luonnollisemman näköiset hieman niitä ohentamalla :)

Paksumman sienen päällä muotoillaan lehteä vetämällä varovasti lehden keskisuonta pitkin alhaalta ylös varovasti painaen muutamia kertoja niin, että lehti saa luonnollista muotoa. Tämän jälkeen asetetaan mielellään vuorokaudeksi kuivamaan, käytän itse kananmunakennoja, joiden päälle laitan foliota ja niiden päällä kuivattelen lehtiä erilaisiin asentoihin.

Jos lehdistä haluaa tehdä jenkkityylisiä rautalangallisia, onnistuu se erittäin helposti celboardin toisella puolella olevien vakojen avulla. Kaulitaan massa taas hyvin ohueksi yhden vaon kohdalla, leikataan lehtimuotilla pala niin, että alapuolelle jäävä vako osuu lehden keskelle.



Dipataan sopivan mittaiseksi leikattu rautalanka elintarvikeliimaan ja pyyhitään ylimääräiset liimat pois, hyvin ohut kerros liimaa riittää

Varovasti ujutetaan lanka lehden sisälle

painetaan suonikuvio ihan samalla tavalla kuin tavalliseen lehteenkin, rautalanka jää nätisti muotin keskisaumaan, eikä puhkea lehdestä läpi :)

Reunat ohennetaan pallotyökalulla ja sormin taitellaan hieman muotoon ja lehti kuivamaan

Näistä lehdistä tuli omenapuun lehtiä. Kun alan sävyttämään lehtiä googlettelen erilaisia kuvia kyseisistä lehdistä ja niistä etsin oikean näköisiä sävyjä. Näihin lehtiin valitsin vaaleahkon massan, lehden keskiosaan valitsin sinapin värisen tomuvärin, keltaista voi käyttää aika runsaasti.

Reunoille käytin kolmea eri sävyä vihreää, tummia sävyjä kun ottaa pensseliin, kannattaa ensin töpötellä pahimmat kokkareet paperille ja lisätä väriä hyvin varovasti vähän kerrallaan lehden pinnalle, koska jos tummaa väriä tulee vahingossa liikaa, on sitä aika työlästä putsata pois

Lopuksi varovasti hieman ruosteenpunaista ihan lehden reunoille

Tässä vierekkäin sävytetty lehti ja sävyttämätön :)

Lopuksi vielä ohkainen lakkakerros lehden päälle. Lakan levittämisen kanssa kannattaa olla varovainen, ettei sitä tulee liikaa ja värit pääse leviämään. Ensin kannattaa lakata lehden keskusta ja viimeiseksi varovasti reunat, ettei punainen sävy leviä reinoilta muualle.

Lehdet ovat myös ihan kauniita ilman lakkakerrosta :)

Varoittava esimerkki lakan käytöstä :D oikean puoleiseen tuli hieman liikaa, ei ehkä näy kuvassa niin selkeästi, mutta lehdestä tulee hieman luonnottoman kiiltävä, jos lakkaa on liikaa :) vasemmalla onnistuneempi yksilö.

Lakkakerros kuivaa aika pian, abaut tunnin olen antanut kuivaa ja sen jälkeen lakannut lehden nurjan puolen.

M